fbpx
 
 
Македонија
 

Како од мала возраст се учи јазикот?

knowlage
Дали некогаш сте се запрашале зошто на повозрасните им е потешко да се учат странски јазик, за разлика од малите деца? Стручњаците со помош на магнетна резонанца откриле дека со текот на годините го менува начинот за учење јазици.

Кога се учи јазик во детството доаѓа до стимулација на истиот дел од мозокот како и при учењето мајчин јазик. Но, по седмата година, мозокот почнува да го процесира новиот јазик во друг дел од мозокот. Во истражувањето, кај испитаниците кои учеле нови јазици во детството, забележано е дека мозокот ги обработува јазиците во истиот дел. На пример, ако жолтата зона го претставува мајчиниот јазик (македонскиот), а црвената зона англискиот, ќе дојде до поклопување на тие две полиња и големата портокалова зона ќе го означува спојувањето на јазичните способности во мозокот. Кај испитаниците кои учеле јазик на повозрасни години, студиите покажуваат како мозокот користи одделен дел за потребите на новиот јазик. Helen Doron English едукативниот систем, им овозможува учење на англискиот јазик исто како што го учат мајчиниот. Хелен Дорон групацијата има квалификувани Училишни центри во повеќе од 30 земји во светот, со одлични резултати повеќе од 30 години.