fbpx
 
 
Македонија
 

Креативните фотографии на една мајка

Дали бебињата сонуваат кога спијат или само мирно одмараат? Queenie Liano, слободен уметник и мајка на три момчиња живеат во Калифорниа, се обидела да одговори на ова прашање преку споделувајќи ги авантуристичките драми кои нејзиното дете Wengenn ги донува додека спие.

Комбинирајќи ги уметноста и имагинацијата со фотографија, Queenie создала магични фотографии користејќи обични чаршафи, плишани животни и други материјали кои се користат во домаќинствата за да ја направи позадината.

Нејзиниот албум – Wengenn во Wonderland – е компилација од преку 100 креативни фотографии кои ја опишуваат континуираната експлорација на нејзинот син Wengenn и неговата магична земја на шарм и чуда. Таа добила инспирација од други креативни мајки како Adele Enersen и Anne Geddes но на сликите им додала состојки од нејзината имагинација.

1

“Фотографирањето отсекогаш било мое хоби. Најпрво мојот интерес беше за фотографии од природата, но по раѓањето на моето прво дете во 2002, моето внимание се префрли кон моето мало бебе.”

2

“Почнав да правам слики од моето мало дете, често пронаоѓајќи инспирација од прекрасните дела на Anne Geddes.

3

4

“Во 2010, откако ги видов делата на Adele Enersen со нејзината ќерка која спие, почнав да експериментирам со слични идеи со мојот тогаш-три-годишен-син Wengenn.”

5

7

“Јас пораснав уживајќи во детски бајки. Тие бајки од моето детство ми дадоа еден тон идеи за фотографирање.”

8

“Секој ден пред Wengenn да заспие, јас го замислувам него како главен линк во некоја од моите омилени епизоди и “обојувам” позадина со обични алишта, плишени животни и други елементи присутни во секој дом, како што уметникот слика со своите четки.”

9

10

“Откако Wengenn ќе заспие, ја го сместувам во центарот на темата која што ја направив и почнувам да фотографирам.”

11

12

“Мојата визија беше да создадам повеќе фотографии прикажувајќи го син ми како го истражува неговиот замислен, магичен свет од бајките.“

13

14

“Денес, со повеќе од сто фотографии, секоја прикажув кратка слатка приказна за Wengenn и неговите патувања и авантури, јас ги собрав во еден албум и го нареков “Wengenn in Wonderland.”

15

16

“Кинеска верзија на мојата книга “Sleepy Baby – 可愛寶貝的扮裝寫真,” беше објавена во Тајланд во Јули, 2012. Книгата нуди чекор-по-чекор детали како некои фотографии се направени и како други елементи можат да станат детски фотографии.”

17

18

19

20

21

22

23

24

“Јас сум многу благодарна што ја имам шансата да споделувам со читателите не само фотографиите што ги имам направено, туку уште поважно, неописливата љубов, радост и гордост како мајка додека го создавав тој специјален албум за мојот син Wengenn.”

Драги креативни мајки, доколку сакате да се приклучите на Фото натпреварот за креативни мајки на Helen Doron, посетете ја нашата веб страна направена за овој натпревар.